Tussentijdse toets
Je kan jouw vorderingen tijdens de opleiding testen met behulp van een tussentijdse toets. De toets is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen en om eventuele nervositeit weg te nemen. Onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) heeft uitgewezen, dat de slaagkans door een tussentijdse toets met ongeveer twintig procent stijgt. Les is more adviseert dan ook iedereen om een tussentijdse toets te doen.
Een examinator van het CBR beoordeelt tijdens de toets hoe het met je rijvaardigheid is gesteld. Hij neemt alle examenonderdelen onder de loep en toetst volgens de officiële exameneisen. Jouw instructeur rijdt mee. De toets duurt even lang als een echt examen. Voor de auto is dat 55 minuten.
Zorg dat je het adviesformulier bij je hebt als je op examen gaat. Dit is vooral belangrijk als je vrijstelling hebt gekregen voor het onderdeel bijzondere verrichtingen.
Het CBR adviseert om de toets af te leggen als de leerling ongeveer twee derde tot driekwart van de rijopleiding achter de rug heeft. Na afloop van de toets krijgt hij van de examinator een adviesformulier mee. Hierop staan dezelfde onderdelen als op het uitslagformulier van het rijexamen. Daarop brengt de examinator per onderdeel advies uit. Je kunt aan de hand hiervan precies zien aan welke onderdelen je nog moet werken. Om in aanmerking te komen voor de toets, moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat