De theorie

De theorie
Voordat je het theorie examen met goed gevolg kan afleggen moet je de verkeerstheorie bestuderen. Er zijn verschillende leermethoden en iedereen heeft zo zijn voorkeur. Gebruik wel altijd de nieuwste leermiddelen. In de verkeerstheorie verandert nog al eens wat. Het besparen op leermiddelen loopt vaak uit op het zakken voor het theorie examen. Je bent dan meestal meer kwijt (voor een nieuw theorie examen) dan dat je gelijk goede leermiddelen had gekocht. Bij Les is more kun je de nieuwste theorie middelen aanschaffen.

Verkeersleermiddelen voor thuis
Je kunt de verkeerstheorie zelf oefenen met diverse leermiddelen. Zo zijn er goede boeken, CD-Rom's, Dvd’s en internetcursussen.

Online oefenen theorie examens
Neem de proef op de som en test jouw verkeerskennis met één van de online oefen theorie examens. De theorie examens werken online geheel conform de officiële examenmethode en voldoen aan de nieuwste Europese richtlijnen. Na afloop van ieder examen krijg je de uitslag en een uitgebreide foutenanalyse.

Officiële theorie examen afleggen
Nadat je voldoende hebt geoefend en de verkeerstheorie kent moet je een theorie examen afleggen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Deze heeft verschillende examencentra in Nederland waar je dit kunt doen

Hoe gaat het op het examencentrum in zijn werk?

Zorg dat je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent op het examencentrum. En neem een geldig identiteitsbewijs mee. Vergeet ook vooral je reserveringsnummer niet!
 • Op de CBR locatie meld je je aan bij de aanmeldzuil.
 • Vervolgens leg je je spullen zoals je telefoon, in één van de lockers in de wachtruimte.
 • Het oproepscherm in de wachtruimte geeft aan wanneer je je kunt melden bij de balie 'Start theorie-examen', direct naast de ingang van de examenzaal.
 • Daar controleert een medewerker je identiteitsbewijs en vertelt aan welke tafel je kan plaatsnemen.
 • Daarna kun je het examen afleggen aan de opgegeven examentafel.
Klik hier voor het  stappenplan

In de examenzaal
Neem plaats aan de tafel met het juiste tafelnummer. Leg je ID bewijs op tafel en voer je reserveringsnummer in. Check of je e-mailadres klopt en kies dan ‘Start’.Volg de instructies op de schermen.

 • Je doet examen in je eigen unit op een touch-screen. Je theorie-examen duurt ongeveer 20-30 minuten. Er is geen geluid beschikbaar. 
 • Je krijgt eerst uitleg op het scherm en een oefenvraag
 • Daarna begint je examen. Je krijgt meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen. 
 • Zolang de tijdbalk loopt kun je de opgaven beantwoorden. Je kunt niet terug in het examen. 
 • Je kunt eventueel sneller naar de volgende vraag door op de knop “Volgende” te drukken. Doe je dit niet dan verschijnt de volgende vraag automatisch nadat de tijd verstreken is. Geef je niet op tijd antwoord dan is de vraag fout.
 • Je ziet per vraag een bepaalde verkeerssituatie.Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder bent van de CBR-auto.

 Het theorie-examenvoor de auto bestaat uit twee delen

1. Gevaarherkenning
Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Je hebt 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Dit lijkt kort, maar straks op de weg moet je vaak nog sneller beslissen! Je moet van Gevaarherkenning 13 vragen of meer goed hebben.

2. Verkeersregels en verkeersinzicht
Je krijgt 30 vragen over Verkeersregels en 10 vragen over Verkeersinzicht. Je moet van Verkeersregels en Verkeersinzicht 35 vragen of meer goed hebben.

Individueel begeleid examen
Het individuele begeleide examen doe je alleen in een ruimte onder begeleiding van een theoriemedewerker. De inhoud van het examen is gelijk aan het gewone examen. Vanaf 16 december worden de vragen voorgelezen door een computerstem. De vragen en antwoorden kunnen ook worden voorgelezen door de theoriemedewerker. Als het om een tolkexamen gaat kan de tolk de vraag en het antwoord vertalen. De tijd wordt in de gaten gehouden door de theoriemedewerker. Dit geldt alleen bij de verkeersvragen en niet bij het onderdeel gevaarherkenning.

Theorie-examen extra tijd
Een computerstem leest de vragen voor. Dit geldt niet voor het onderdeel gevaarherkenning. Als je denkt dat je meer leestijd nodig hebt, bijvoorbeeld als je licht dyslectisch bent, kun je ook een theorie-examen extra tijd doen. Je krijgt tijdens dit examen per vraag meer antwoordtijd, waardoor de totale extra tijd op ongeveer 15 minuten uitkomt. Dit geldt niet voor het onderdeel gevaarherkenning. 
De extra kosten voor het theorie-examen extra tijd bedragen €10,15 bovenop het normale examentarief van €28,55. Je dit theorie-examen tijd reserveren via je rijopleider.

De uitslag
Na afloop van het examen krijg je meteen de uitslag op je scherm te zien. 
Je kunt ook de fout beantwoorde vragen bekijken. Klik hiervoor op het vraagnummer. Je kunt bladeren met de knoppen ‘Volgende’ of ‘Terug’ onderaan in het scherm. Je hebt hier korte tijd voor. Bovenaan in beeld zie je de tijd die je hiervoor hebt.

Je krijgt de uitslag ook binnen 24 uur per e-mail toegestuurd. Dit kan wel alleen als jij (of je rijschool) je emailadres hebt ingevuld bij de reservering. Als je bent geslaagd registreren wij dat in ons systeem. Je uitslag ‘Voldoende’ is 1,5 jaar geldig. Mocht je gezakt zijn, dan legt de mail uit waar je extra aan moet werken voor je volgende theorie-examen. Ook kun je na ontvangst van deze mail een nieuwe afspraak maken.

Zorg dat je je lesstof kent!
Zorg dat je je theorie goed kent. Hoe je je lesstof leert, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. 

Bij Les is More Apeldoorn verkopen de lesmethode van I-theorie. De kosten zijn €69,- euro en bij aanschaf van een pakket bieden wij deze theorie cursus aan voor €49,- euro.

 

 

Theorieles voor het theorie-examen was nog nooit zo leuk en leerzaam. iTheorie is een complete theorie opleiding en bestaat uit een compleet digitaal theorieboek, maar liefst 50 theorie-examens, lesfilms overgevaarherkenning en instructiefilms voor de praktijkles.

JoomShaper